Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
Začínáme 26. 8. 2024
27 28 29 30 31 1
Drobečková navigace

Úvod > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny

Seznam alergenů a jejich číselné značení

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem. (EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10)

Značení alergenů je pouze informativní požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Školní jídelna zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků stanovených zákonem. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen.  Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je  přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly  požity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Potravinové alergeny - seznam

Podléhající legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU s účinností od 13.12. 2014

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
  2. KORÝŠI - a výrobky z nich.
  3. VEJCE - a výrobky z nich.
  4. RYBY - a výrobky z nich.
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy) a výrobky z nich.
  6. SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich.
  7. MLÉKO a výrobky z něj.
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistádie, makadeamie a výrobky z nich.
  9. CELER a výrobky z něj.
  10. HOŘČICE a výrobky z ní.
  11. SEZAMOVÁ SEMENA (sezam) a výrobky z nich.
  12. OXID SIŘIČITÝ - a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB - (lupina) a výrobky z něj.
  14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich.

Připojené soubory